Kawa i jej bogaty, hiszpański świat.

Kursy hiszpańskiego dla dzieci online

Nie od dziś wiadomo, że kawa stanowi jeden z podstawowych składników hiszpańskiej diety, a często w odpowiedzi na pytanie „co jadłeś na śniadanie?” możemy usłyszeć… „kawę”. Także niemałym zaskoczeniem, może być fakt, że wielu Hiszpanów pije kawę w przezroczystych szklankach i nie jest to café latte, a zwykła kawa z mlekiem czy czarna. Przecież wiemy, że w Hiszpanii to nie sposób podania kawy jest istotny,  a jej smak, który jest wyjątkowo dobry, a już na pewno jeśli będzie podany w typowym, lokalnym barze. To co może jeszcze zachęcić do wypicia kolejnej filiżanki, to cena kawy, która jest niższa niż u nas. Tego pysznego trunku, w niektórych miejscach, możemy napić się za jedyne 1,30e. Oczywiście, im bardziej turystycznie, tym ceny wzrastają, a przy tym kawa traci swój lokalny charakter.
Jednak pomimo że na co dzień, góruje café solo czy café con leche, to ilość rodzajów kaw w Hiszpanii i wybór którejś z nich, może stanowić dla nas niemałą zagwostkę. Poniżej przedstawiamy kawowy słowniczek, który na pewno przyda się podczas podróży:
Café solo a café americano
tutaj już należy uważać, ponieważ ta pierwsza nazwa odnosi się do espresso, więc jeśli myślimy o zamówieniu czarnej kawy: espresso+ woda, to należy to doprecyzować, prosząc właśnie o café americano.
Café con leche – to jest zwykła kawa z mlekiem, dosyć często mleko dolewane jest do kawy i jest raczej zimne, nie ma w zwyczaju pienienia mleka, ale ze względu na temperatury, nie ma co się dziwić, chociaż w wersji dla nas tradycyjnej także się napijemy i wtedy już nawet trafi się nam filiżanka. 🙂
Café cortado – zamówimy, jeśli mamy ochotę na espresso z małą ilością mleka. Nazwa oznacza „przecięty”, ponieważ, gdy kawa jest przygotowana, widać jak mleko przecinają ciemne paseczki espresso, a po ich połączeniu na wierzchu kawy ujawnia się niezbyt masywna, około półcentymetrowa pianka. 
Café bombón – warto spróbować dla samej nazwy 🙂  bo smak jest wyjątkowo słodki, ze względu na połączenie café solo z  mlekiem skondensowanym. W rzeczywistości bardziej przypomina deser kawowy niż kawę, która pobudzi nas swoim kofeinowym zastrzykiem.
Café con hielo
Kawa z lodem (kostkami lodu), zazwyczaj podawana w dwóch szklankach, osobno kawa i osobno kostki lodu, nie pokruszone, idealna na upalne dni.
Blanco y negro
Jest to kolejna propozycja na hiszpańskie, letnie temperatury. Mrożona kawa z gałką loda na wierzchu, tradycyjnie śmietankowa, żeby podtrzymać wiarygodność nazwy, jednak obecnie  w wielu miejscach można zażyczyć sobie dowolny smak.
Un Manchado
Dużo mleka a raczej pianki, a mało kawy, zazwyczaj, aby dotrzymać towarzystwa lub w przypadku wykorzystania naszego  dziennego limitu kofeiny. 🙂 
Café latte 
I tutaj zależy od miejsca, mają i wiedzą jak się przyrządza, a czasami tylko tak im się wydaje:) Kiedyś w barze zapytałam czy mają „café latte”, Pani z uśmiechem odpowiedziała, że oczywiście, po czym przyniosła szklankę zwykłej kawy z mlekiem i zapytała, czy jestem z Francji, bo tak „dziwnie” powiedziałam „leche” czyli mleko. 😀
Tak więc, wybierając się do naszego ukochanego kraju, pamiętajcie, żeby zamawiać kawę precyzyjnie i dobrze zastanowić się, na co akurat mamy ochotę.
Życzę Wam wspaniałych kawowych momentów, w słonecznej Hiszpanii, bo bez wątpienia są to chwile warte zapamiętania 🙂
P.S. Moim ulubionym akcentem podczas zamawiania kawy był …cukier. Kawy co prawda nie słodzę, ale na saszetkach można było znaleźć pozytywne cytaty, w j.hiszpańskim oczywiście, czyli dwa w jednym, na poprawę humoru i zaspokojenie dziennej dawki nauki j.hiszpańskiego 😀
Marlena

Udostępnij ten wpis